Door Bernadette Heiligers
Het Introductiedossier voor de nieuwe Minister van Koninkrijksrelaties, Thom de Graaf, noemt “het ontbreken van goed onderbouwde projectvoorstellen en een gebrek aan uitvoeringscapaciteit op de Antillen” als oorzaken van de onderbesteding van 45,9 miljoen euro aan Nederlandse samenwerkingsmiddelen voor de Nederlandse Antillen en Aruba in 2002. Met betrekking tot het Meerjaren Economisch Programma (MEP) van het Eilandgebied Curaçao is dit echter een te eenzijdige en ongenuanceerde voorstelling van zaken. Aldus Ir. Paul Stokkermans, coördinator van het MEP in een commentaar in het Curaçaose dagblad Amigoe.
Feiten
De feiten tonen aan dat de trage reactie van Nederlandse zijde de hoofdoorzaak is van de onderbesteding binnen het MEP. In Antillenmonitor-21 is al melding gemaakt van ANG 20 miljoen (uit een budget van ruim ANG 30 miljoen) aan misgelopen fondsen voor 2002 met betrekking tot het MEP. De toen genoemde dossiers betroffen projecten in de toeristische sector die geheel binnen de programma-afspraken passen. Enkele van deze dossiers zijn nu 1 jaar en 8 maanden bij Nederland in behandeling. Dit is na aftrek van de tijd die Curaçao nodig heeft voor het beantwoorden van vragen. Omdat de financiële samenwerkingsmiddelen binnen het begrotingsjaar moeten worden besteed, is het per definitie onafwendbaar dat de Curaçaose economie ernstig benadeeld wordt door de trage afhandeling in Nederland.
Voorbarig
De situatie voor 2003 ziet er niet veel beter uit. Op grond van de nu lopende (meerjarige) projecten zal ruim ANG 10 miljoen worden besteed. Dus wederom een onderbesteding van ANG 20 miljoen. Zelfs als de bewuste projectvoorstellen nu worden goedgekeurd, zal de impact in 2003 gering zijn omdat de bestedingen bij de opstartfase doorgaans gering zijn. De verwachting dat het tij dan in 2004 gekeerd zal worden is bovendien voorbarig, omdat ook in 2004 een onderbesteding van ANG 20 miljoen verwacht wordt als reeds ingediende projectvoorstellen niet binnen de afgesproken termijn worden afgehandeld.
Draagvlak
In het verslag van de artikel IV-consultatie van 16 mei 2003 van het IMF blijkt dat het IMF zeer bezorgd is over de sterke toename “tot een kritisch niveau” van de Antilliaanse staatsschuld. Die bedraagt volgens het IMF nu ruim 75% van het BBP. Het IMF adviseert daarom nieuwe bezuinigingen te realiseren. Publieke investeringen (projecten) uit Nederlandse samenwerkingsmiddelen spelen een cruciale rol om economische groei en draagvlak voor de bezuinigingen te creëren. In dat verband adviseert het IMF in haar rapportage dat “financing be obtained in the framework of the multi-year economic development program, financed through Dutch grants”.
Onvolledig
Het Introductiedossier voor de nieuwe Minister van Koninkrijksrelaties, Thom de Graaf, is dan ook onvolledig. Een tijdige beoordeling van projectvoorstellen door Nederland is noodzakelijk voor de realisering van publieke investeringen. In dat verband is het belangrijk om de trage afhandeling van projecten onder ogen te zien.
Bron:
Ir. Paul Stokkermans
Coördinator Meerjarig Economisch Programma van de Dienst Economische Zaken van het Eilandgebied Curaçao