Miguel Pourier. Leven om te dienen

LM Publishers, 2016 (Biografie)

Synopsis

Miguel Pourier. Leven om te dienen, beschrijft de idealen, successen en tegenslagen van de man die zijn land van de gewoonte wilde afbrengen “om te denken dat problemen die wij veroorzaken vanzelf opgelost worden”. Een toer waarbij hij zelfs onder vermeende geestverwanten geduchte tegenwerking ondervond.

“Ik waarschuw weleens dat wij nog steeds met een boemeltrein rijden en niet met een TGV. Het gaat hier allemaal niet zo snel. Nederland gaat soms tekeer alsof de wereld vergaat wanneer het hier niet zo loopt als daar.”
Oud-premier Miguel Pourier

Het verhaal begint in de lieflijke heuvels van het dorpje Rincon waar de jonge Miguel iedere dag de kunuku van zijn ouders verzorgde. Het mondt uit in zijn krachtsinspanningen als premier om aan de eisen van het IMF te voldoen. Voor Den Haag waren zijn inspanningen niet genoeg. Voor de mensen op de Antillen waren ze te veel.

Fragment

Op momenten als deze, als het gevecht tegen de bierkaai extra bemoeilijkt werd, placht er achter Pouriers bureau een met de hand geschreven fax van het thuisfront binnen te rollen. Een van die berichten, dat hij zorgvuldig in zijn archieven bewaarde, bevatte een kort gedichtje van zijn vrouw Hilly, een bemoedigende wens van zijn inwonende schoonzus Mavalda en de verzekering van zijn zoon Darrel dat “nos tur ta ku papa” (Wij staan allemaal achter u, papa).

De premier putte ook troost uit de Bergrede van Jezus in het evangelie volgens Mattheüs. Onder een afbeelding van het meer van Galilea vanaf de Berg der Zaligsprekingen, schreef hij met de hand een paar regels uit Mattheüs 5:6.

“Zalig zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
Zalig zij die barmhartig zijn, want zij zullen barmhartigheid ondervinden.
Zalig die zuiver zijn van hart, want zij zullen God zien.”

[…] In de week voor Pasen sleurden joelende kinderen zoals gebruikelijk een levensgrote lappenpop door de straten terwijl ze hem met stokken afrosten. De pop zou Judas Iscariot moeten voorstellen die gestraft werd omdat hij Christus verraden had. Maar uit het gejoel en geschreeuw viel op te maken dat de pop dat jaar Pourier verbeeldde.

Miguel Pourier, Leven om te dienen, dat eind maart 2016 in Curaçao en op Bonaire is gepresenteerd, geeft, in de woorden van de auteur, ‘een verrassende kijk op een boeiend, imponerend, en vooral aangrijpend leven’. In 12 hoofdstukken, verspreid over ruim 200 bladzijden, krijgt de lezer een goede indruk van deze man die is vernoemd naar de aartsengel Michael, Miguel Archangel Pourier.

Hou je van een uitstekend geschreven boek, wil je op de hoogte raken van de manipulatiepraktijken van geldwolven en opportunistische politici, lees dan dit boeiende boek. Bernadette Heiligers heeft al veel publicaties op haar conto staan. Mocht u nog een druppel twijfel hebben, met de biografie over Miguel Archangel Pourier schaart ze zich onder de topschrijvers van de tegenwoordige tijd.

Jeroen Heuvel, Caraïbisch Uitzicht, 23 april 2016

Heiligers’ biografie over de Antilliaanse politicus Miguel Pourier (1938-2013) leest als een klassiek drama. In het begin lijkt de held onverslaanbaar. […] Heiligers vertelt de slechte ervaringen van Pourier met Nederland en het IMF tot in detail. Het is een ongelooflijke opsomming van Nederlandse arrogantie en onbetrouwbaarheid die des te schrijnender is omdat een van de weinige politici die echt wilden dat de Antillen de eigen broek zou ophouden, door Nederland steeds verder van zijn doel af kwam. […] Bernadette Heilgers heeft een prachtige biografie geschreven, intelligent van taalgebruik op opbouw, doorwrocht in de achtergronden. Rijk aan onbekende details: zoals het voorstel van Leito en Martina om Pourier gouverneur te maken. Een politicus van het formaat van Pourier verdiende een biograaf van het formaat van Heiligers.

Jos de Roo, Caraïbisch Uitzicht, 17 juni 2023

De biografie is prettig om te lezen. Allereerst heeft de auteur een goede keuze gemaakt door de thema’s in chronologische volgorde te vertellen. Het zorgt ervoor dat het boek ook toegankelijk is voor de jongere en onbekendere lezer en geeft een volledig beeld van de denkwijze van Pourier door de jaren heen. Ten tweede heeft de auteur het in de latere hoofdstukken voor elkaar gekregen om ook zonder de persoonlijke aantekeningen van Pourier – maar wel met behulp van naaste bronnen – een goed beeld van Pouriers gedachtegang neer te zetten.

Stacey Djojopawiro, Parbode (Surinaams Magazine), 20 juli 2016

Heiligers’s biography of Pourier reads like a classical drama as the biographer marches through the life of the biographical subject. […] Whereas the first chapter of the book relates the life of a hopeful boy, confident in support from the spiritual world, the later chapters describe the beginning of the end of the political career of an Antillean prime minister and his disappointment in the Dutch politicians in whom he had placed his trust. The biographer subtly indicates this shift in attitude at the end of the book when she reports on Pourier’s funeral ceremony, where “I Dreamed a Dream” from the musical Les Misérables was sung. […] Pourier’s life reminds us therefore that “there are dreams that cannot be fulfilled and there are storms we cannot control”. […] The biography of Miguel Pourier is a must-read for anyone seeking insight into the social and political situation of Bonaire at the beginning of the twentieth century and of Curaçao at the end of the twentieth century.

Rose Mary Allen and Jeroen Heuvel, University of Hawai’i Press