Ingezonden stukken gaan meestal over het nieuws van de dag en vervliegen net zo snel. Voor deze website heb ik drie uitgekozen die een dieper thema raken. Daarnaast vindt u hier het achtergrondartikel ‘Kinderen gegijzeld in een ideologische strijd’ dat op 3 september 1993 in de Ñapa van de Amigoe verscheen en helaas nog steeds actueel is. Ook van blijvend belang is het onderwerp in mijn ingezonden analyse van 5 januari 2015 in het Antilliaans Dagblad. Het jaar ervoor diende de Deken van de Orde van Advocaten een klacht in tegen een advocaat omdat die de gedragsregels van de advocatuur zou hebben geschonden. De analyse gaat over de uitspraak daarover van de Raad van Toezicht op de Advocatuur.
Een kijk in de gebroken spiegel van het Statuut
We hebben ons weinig flatteuze imago deels zelf gevoed door een soms opportunistische levenshouding. De consequenties legden we bij Nederland op de mat en eisten inspraak in de manier waarop zij het moeten oplossen.
Nieuw inzicht
Bij iedere klacht bond de Raad van Toezicht juridische schaatsen onder om na lastige pirouettes tot een oordeel te komen.
Handen af, alstublieft
Als er iets is wat het democratische proces vlak voor de verkiezingen heeft ondermijnd, dan zijn het de huiszoekingen door het OM, die een golf van sentimenten teweegbrachten.
Curaçaose kinderen gegijzeld in ideologische strijd
Theoretisch leren de kinderen een vaardigheid die aansluit bij hun ervaringswereld. Maar in de praktijk wordt hun ervaringswereld juist aan banden gelegd, om de simpele reden dat er niet genoeg boeken zijn.
Bezinning op Bonaire
Voor BES-Commissaris Henk Kamp staat al vast wie goed is en wie fout.
Blikverruiming
Wat de zaak verder compliceert is de neiging in Nederland om het verleden te willen bagatelliseren.
Bula ku ala di manteka – 15 jaar Funderend Onderwijs (deel 1)
Dat er dringend iets aan het onderwijs moest gebeuren, was overduidelijk. Of het op zo’n kolossale manier moest, kan met een volmondig nee worden beantwoord.
Bula ku ala di manteka – 15 jaar Funderend Onderwijs (deel 2)
Leerkrachten waren over het algemeen zeer ontevreden over de hoeveelheid materiaal die ze tot hun beschikking hadden. Om hun leerlingen goed onderwijs te kunnen geven, moesten ze veel materiaal zelf ontwikkelen.
Bula ku ala di manteka – 15 jaar Funderend Onderwijs (deel 3)
De leerkracht moest voor een gedifferentieerd aanbod zorgen dat op de persoonlijke leerbehoeftes en leerniveaus aansloot. Het FO leverde echter geen materiaal aan om met de verschillen tussen de leerlingen om te kunnen gaan.
Bula ku ala di manteka – 15 jaar Funderend Onderwijs (deel 4)
Aan de ene kant wordt gepleit voor beter technisch onderwijs, en aan de andere kant naar zoveel mogelijk integratie van het beroepsonderwijs en het algemeen vormend onderwijs.
Schipbreuk in het onderwijs
Waar het om gaat, is het recht van alle kinderen, ook van kinderen die van huis uit Papiaments spreken, om het hele onderwijs te kunnen volgen. Het recht om de taal die ze nu daarvoor nodig hebben, goed te leren beheersen om de school succesvol af te ronden.